3 Nisan 2014 Perşembe

ÇEK ZAYİİ

Çek zayii durumunda,
Çeklerin  kimde ve nerede olduğu bilinmiyor ise: Dava HASIMSIZ AÇILIR ve  MAKTU HARÇ ödenir.
Çeklerin kimin elinde  olduğu biliniyor ise: Dava HASIMLI OLARAK doğrudan çeki elinde bulunduran kişiye karşı açılır ve NİSBİ HARÇ ödenir.

Maktu Harç:
Başvuru Harcı: .Asliye   mahkemelerinde, idare mahkemelerinde       25,20 (Başvuru harcı her koşulda ödenir)

Maktu harç:             
a) 1   inci fıkra dışında kalan davalarla, taraf teşkiline imkan bulunmayan   davalarda verilen esas hakkındaki kararlarla, davanın reddi kararı ve icra   tetkik mercilerinin 1 inci fıkra dışında kalan kararlarında    25,20  

.Nispi   harç:   
a)Konusu   belli bir değerle ilgili bulunan davalarda esas hakkında karar verilmesi   halinde hüküm altına alınan anlaşmazlık konusu değer üzerinden      (Binde 68,31)  


ÖDEME YASAĞI TALEP EDİLİR İSE HAKİMİN TAKDİRİNE BAĞLI OLARAK: KAYIP ÇEK TUTARININ %15 veya %20’si bir orandaTEMİNAT YATIRILMASINA karar verir.
Çek iptal edildiğinde yatan bu teminat iade alınır( Her hangi bir kişi zarar gördüğünü ispatlar ise bu durumu hakim teminat üzerinden tazmin ettirebilir.)

Ayrıca  3 KERE TİCARET SİCİL GAZETESİNDE KAYIP İLANI VERİLİR. (en son Genel Kurul ilanlarını 450,00-TL üzerinden yaptık.)

Bilgilerinize sunulur..

Saygılarımla...

Av.Efsun






Soru 2-)İptal davasında yetkili mahkeme neresidir?
*Banka hesabının (Muhatap bankanın) bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir. Buradaki yetki kamu düzenine ilişkin olup kesindir. Birden fazla çek için iptal davası açmak istendiğinde mahkemeler farklı kararlar verebilmektedir. Örneğin 10 çekten 2 sinde yetkili olan mahkeme diğer 8 çek için yetkisiz ise bile yetkisizlik kararı vermemektedir. Bu konuda şansınızı deneyebilirsiniz.
Description: http://www.turkhukuksitesi.com/images/quotes/quot-top-left.gif
Alıntı:
Description: http://www.turkhukuksitesi.com/images/quotes/quot-top-right.gif
Description: http://www.turkhukuksitesi.com/images/quotes/quot-by-left.gif
Yazan T.C. YARGITAY 11.HD Esas: 2005/1205 Karar: 2006/934 Karar Tarihi: 06.02.2006
Description: http://www.turkhukuksitesi.com/images/quotes/quot-by-right.gif
Description: http://www.turkhukuksitesi.com/images/quotes/quot-top-right-10.gif

ÖZET: Mahkemece, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda, davacı vekilinin 09.09.2004 keşide tarihli (11.600.000.000.-) TL meblağlı çek yönünden davaya devam edip, diğer çek ve bonolar yönünden davadan feragat ettiği, zayi nedeniyle çek iptali davalarında yetkili mahkemenin ödeme yeri olan muhatap bankanın bulunduğu yer mahkemesi olduğu, kamu düzenine ilişkin ve re'sen nazara alınması gereken bu yetki kuralı uyarınca dava konusu çek iptali istemi yönünden mahkemenin yetkili olmadığı gerekçesiyle, dava konusu çekle ilgili dava yönünden mahkemenin yetkisizliğine karar verilmiştir.
Description: http://www.turkhukuksitesi.com/images/quotes/quot-bot-left.gif
Soru 3-)Çek iptali davası açacağım davalı olarak kimi göstermeliyim?
*Çek iptali davası hasımsız olarak açılır. Zaten hasım gösterebiliyorsanız istirdat ya da menfi tespit davası açmanız gerekir. Çek iptal davasının mantığı çekin kimde olduğunun bilinmiyor oluşudur. İlan aşamasında biri çeki mahkemeye ibraz ederse size istirdat davası açmanız için süre verilir. Süresi içinde açmazsanız mahkeme çeki ibraz edene geri verir.

Soru 5-) Keşideciler farklı olsa bile tek bir dava açılabilir mi?
*Evet açılabilir. Burada davayı açan lehdar veya hamil olacağı için bu mümkündür Sadece yetki hususuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

Soru 6-) Çek iptali davası açtım mahkeme nasıl bir yol izleyecek?
*Kanun çek iptali davası açma hakkını sadece lehdar veya yasal hamile verdiği için her önüne gelen her aklına gelen çeki iptal ettirmesin diye hakimin davacının hak sahibi olup olmadığı hususunda kanaat getirmesi gerekmektedir. Dolayısıyla ödemeden men kararı veyahut iptal kararı öncesinde nasıl elinden çıktığının yanı sıra davacıdan iptalini istediği çeklerin nasıl eline geçtiğini buna ilişkin alış verisi ticari ilişkiyi ispatlamasını isteyebilir. 

Soru 7-) İptal davası açtım fakat ödemeden men kararı için ne yapmalıyım?
*İptal davası için müracaat ettiğinizde dilekçenizde ödemeden men talebinde bulunmayı unutmamalısınız. Mahkemenin verdiği ödemeden men kararı tedbir niteliğinde olup bu kararı resen vermez. Uygulamada görüldüğü kadarıyla çoğunlukla bu tabi reddetmektedir fakat siz yine de müvekkile karşı olan sorumluluğa binaen talep edin. Mahkeme bunun bir teminat karşılığı (%15) olmasına hükmedebilir.

Soru 9-) İlan prosedürü nasıl işlemektedir?
*TK. 674 ve 37 mad. Göre ilan Türkiye Ticaret Gazetesi ile 3 kere yapılır. Hakim ayrıca yerel gazete ile de ilana karar verebilir.673 maddeye göre ilanda tayin edilecek süre en az 3 ay en fazla 1 yıldır. Genelde 3 aylık süre tayin edilmektedir. Ancak çek 3 aydan önce zamanaşımına uğrayacaksa hakim süreyi kısaltabilir veya kaldırabilir. Çeklerde bu süre 1.ilan tarihinden başlar.


Çeklerde:

HMK m.384: "Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, çekişmesiz yargı işleri için talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesi yetkilidir."

TTK m. 730: "Poliçeye ait aşağıdaki hükümler çek hakkında da tatbik olunur:
...20. İptal hakkındaki 669-675 inci maddelerle 676 ncı maddenin 1 inci fıkrası;..."

TTK m.669/1: "Rızası olmaksızın poliçe elinden çıkan kimse, ödeme yerindeki mahkemeden, muhatabın poliçeyi ödemekten menedilmesini istiyebilir..."

Kanunda aksine düzenleme vardır ve ödeme yeri mahkemesi yetkilidir.

3 yorum:

  1. HAMİLİN YERLEŞİM YERİNDEKİ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNDE DE AÇILABİLİR. SİZİNKİ ESKİ KANUN MADDESİ


    TTK M . 757

    İradesi dışında poliçe elinden çıkan kişi, ödeme veya hamilin yerleşim yerindeki asliye ticaret mahkemesinden, muhatabın poliçeyi ödemekten menedilmesini isteyebilir.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar..
    2008 yılında fiili olarak işyerini kapattım, ödeyemöediğim çekler vardı, bunlarla ilgili çeşitli davalar açıldı ve ben bunları icra müdürlüğünde uzlaşmalarla ödedim.. Fakat çekler ne tarafıma teslim edilmedi, banka da benden çeklerle ilgili gelen alacaklarımdan teminat kesintileri yaptı.. Çekleri bankaya iade edemediğimden dolayı da teminatları çözdüremiyorum..
    bir çözümü varmıdır?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba lar 2014te iki yaprak çek kayıp ettim vede boş bunların banka iptal karari istiyor ne yapabilirim teşekkürler

    YanıtlaSil